Vojtěšku Alfalfa můžete nechat doma naklíčit z BIO semen

Vojtěška je zemědělskou plodinou, pěstovanou již v období před naším letopočtem. Využívá se převážně jako součást krmiva zvířat chovaných pro hospodářské účely, ale její významné hodnoty využívají i někteří strávníci, aby obohatili svůj jídelníček v duchu zásad správné výživy. Správné výživě se dříve říkalo „racionální“, tento výraz se přenesl z latiny, kde „racio“ znamená rozum a moudrost. Moudří lidé zkrátka ví, co nám rostlinná strava přináší, a do níž lze směle zařadit i vojtěšku.vojtěškové klíčky na chlebu.jpg
Vojtěšku známe i pod názvem Alfalfa Naklíčeno.cz, plodí drobounká semínka, z nichž si můžeme vypěstovat nejen vzrostlou rostlinu, ale především využít krátkých několikadenních klíčků k obohacení zeleninového talíře. Klíčící rostlinky zhruba po týdnu sklízíme z nakličovacích sklenic nebo misek a vzhledem k jejich křehkosti bychom je měli zkonzumovat co nejdříve. V chladničce vydrží klíčky pouze maximálně dva dny, nejlepší jsou však čerstvé, neboť delší skladování přispívá k uvolňování hořkých silic a rostlinky jsou pak téměř nepoživatelné.

Alfalfa vzejde za dva až tři dny

Proces nakličování je velmi jednoduchý. Semínka zakoupíte v kamenném nebo internetovém obchodu a musí být určena výhradně pro klíčení. V žádném případě neriskujte újmu na zdraví se semeny prodávanými pro sadbu, ta jsou ošetřována toxickými herbicidními prostředky.pečivo s vojtěškovými klíčky.jpg
Nejprve se semínka, pokud možno v BIO kvalitě, namočí přes noc do studené vody a pak se opláchnou a vloží do nakličovacích nádob. Klíčení probíhá dva až tři dny při pokojové teplotě, rostlinky umístíme na denní světlo, ale ne na přímé slunce. Nesmíme zapomenout na pravidelné proplachování vlažnou či studenou vodou, dvakrát až třikrát za den.
Práci si můžeme zjednodušit nakličovacími miskami z potravinářského polypropylenu, jsou to nádobky, které se vyskládají na sebe v několika patrech, semínka se pouze proplachují vodou i bez cedníku a klíčí v nich různé rostlinky současně.